Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany według Agi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
masło 1/4 kostki
mąka 1/4 szklanki
mleko 2 szklanki
sól
żółty ser starty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany według Agi

Kalafiora myjemy,osuszamy i w dużym garnku gotujemy w całości około 4 minuty,odcedzamy i studzimy.Dzielimy go na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.W rondlu roztapiamy masło,zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę,cały czas mieszamy trzepaczką,aż mąka się zrumieni.Zwiększamy płomień i cały czas mieszając dodajemy mleko.Gotujemy i mieszamy przez około 5 minut.Sos musi nam zgęstnieć i być idealnie gładki.Zmniejszamy ogień i dodajemy 2/3 tartego sera.Mieszamy aż ser się rozpuści.Kalafiora polewamy gotowym sosem,posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.Kalafior ma być złocisty a ser bulgotać.Polecam:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.12.2012 00:34
dobry
Krystyna32 25.01.2012 10:08
super
Ania67 23.11.2011 12:47
mniaaaam
kasienka23 23.11.2011 11:25
uwielbiam takie zapiekanki
kasienka23 23.11.2011 11:25
uwielbiam takie zapiekanki
Kuchareczekjeden 21.11.2011 20:22
mój smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak