Sposób przygotowania

Kalafiora myjemy,osuszamy i w dużym garnku gotujemy w całości około 4 minuty,odcedzamy i studzimy.Dzielimy go na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.W rondlu roztapiamy masło,zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę,cały czas mieszamy trzepaczką,aż mąka się zrumieni.Zwiększamy płomień i cały czas mieszając dodajemy mleko.Gotujemy i mieszamy przez około 5 minut.Sos musi nam zgęstnieć i być idealnie gładki.Zmniejszamy ogień i dodajemy 2/3 tartego sera.Mieszamy aż ser się rozpuści.Kalafiora polewamy gotowym sosem,posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.Kalafior ma być złocisty a ser bulgotać.Polecam:)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !