Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z żelatyną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 12 dag
sok z cytryny 2 sztuki
Kwas cytrynowy Prymat troche
skórka cytrynowa trochę
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 dag
mąka ziemniaczana 2 dag
mleko 1 szkl
cukier wanilinowy 1/2` opak
żółtko jajek 2 sztuki
woda 3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: mus z żelatyną

Formę zwilżyć wodą i oprószyć mączką cukrową. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić podgrzewając z 3 łyżkami wrzącej wody. Ubić pianę, wymieszać wszystkie składniki z pianą, dodać sok z cytryny i skórkę do smaku. Zamiast soku z cytryn można dodać przecier z porzeczek Mus wyłożyć do formy, ostudzić.
Mus sporządzić na kilka godzin przed podaniem.
Sporządzić sos:
Wymieszać mąkę z mlekiem, mieszając zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sproszkowaną wanilię i rozklejoną mąkę, starannie rozetrzeć.
Mus wyłożyć z formy na półmisek, polać sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak