Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 3-4 sztuki
masło 1 łyżka
palma 100 gram
cukier brązowy 1/4 szklanki
cukier biały 1/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 czubate łyżeczki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami

Kroki postępowania

1
Tortownicę posmarować masłem, obsypać 3 łyżkami białego cukru (można dodatkowo wyłożyć folią aluminiową, żeby sok nie wypływał). Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w tortownicy wypukłą stroną do góry.
Krok 1 - Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami foto
2
Do palmy dodać obie mąki, oba cukry, proszek do pieczenia, sodę, kakao i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami foto
3
Ciasto wyłożyć na gruszki (rozłożyć tak, żeby gruszki były zakryte).
Krok 3 - Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 4 - Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami foto
5
Ciasto przełożyć na talerz w ten sposób, żeby gruszki były u góry.
Krok 5 - Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.03.2012 07:10
wgląda bardzo apetycznie
sunnymood 25.12.2011 21:56
extra:)
Lotar 16.11.2011 16:29
smaczne ciacho !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak