Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny bananowo - czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 260 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kakao 4 łyżka
jajko 1
brązowy cukier 140 g
masło 100 g
maślanka 0,25 l.
cukier puder 2 łyżka
banan 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny bananowo - czekoladowe

Mąkę przesiewamy do naczynia i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
W osobnym naczyniu ucieramy jajko. Następnie powoli dodajemy cały czas ucierając cukier, masło i maślankę.
Jak masa uzyska jednolitą konsystencję dodajemy wcześniej rozgniecione widelcem banany i chwilę jeszcze mieszamy.
Do całości dodajemy mieszankę mączną i całość ostrożnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C około 20-25 min.
Na koniec po wyjęciu muffinek z formy posypujemy je cukrem pudrem.
Świetnie smakują również w połączeniu z polewą czekoladową a po wierzchu posypanymi rozdrobnionymi orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malcik111 24.01.2012 19:16
suuuuuuuuuuuuuper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak