Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Z mąki, masła,cukru, cukru waniliowego, żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Staramy się to robić w miarę szybko, aby pod wpływem ciepła ciasto nie zaczęło kleić się nam do rąk. Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Gotujemy budyń, wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Foremki do babeczek smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Wylepiamy je ciastem. Możemy zastosować taki sposób-kładziemy ciasto na folii spożywczej, przykrywamy je drugim kawałkiem tejże folii i tak wałkujemy. Dzięki temu ciasto nie lepi się ani do stolnicy, ani do wałka. Następnie wyciskamy ciasto za pomocą foremek do babeczek, dociskamy ciasto palcem do foremki, nakłuwamy dno widelcem. Aby Babeczki nie odkształciły się w trakcie pieczenia, przykrywamy każdą kawałkiem folii aluminiowej i nasypujemy do nich kaszy lub ryżu. Pieczemy tak około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    proszę o 1 babeczkę....takie babeczki lubię...
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    są piekne! z przyjemnoscia bym teraz taka zjadła:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    BOSKIE!!! naprawde slicznie ci wyszly :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    pysznie się prezentują !
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo apetyczne :))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    pozarlam wzrokiem :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !