Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1,5 kg
marchewka ugotowana 3 szt
pietruszka gotowana 2 szt
wywar drobiowo-wołowy 3-4 litry
mąka pszenna 3-4 łyżki
masło 4-5 łyżki
pieprz
sól
Majeranek suszony Prymat 4 czubate łyżki
ziele angielskie 8 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Flaki dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy kilka minut. Odcedzamy, znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze 25-30 minut. Odcedzamy i dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami rosołu, gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż flaki będą miękkie. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki i dodajemy do flaków. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy pół szklanki rosołu z flaków i dalej mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Zasmażkę wlewamy do flaków, wsypujemy majeranek. Gotujemy razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 30.11.2011 20:46
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak