Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wekowanie papryki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 250 g
zielona papryka 500 g
żółta papryka 500 g
sól 3 łyżki
biały ocet winny 3/4 l
seler naciowy 1 łodyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
czosnek 3 ząbki
pepperoni 1 szt.
papryka czerwona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wekowanie papryki

Składniki na 1o słoików po 1/4 l.
Obraną cebulę pokroić w plasterki.Paprykę przekroić na ćwiartki,usunąć nasiona,opłukać.Ostro zakończonym nożem pokroić w paski.
Na dużym ogniu zagotować 5l wody z solą.Cebulę oraz papryki (oprócz pepperoni) gotować przez 2 minuty,opłukać zimną wodą,odstawić do osączenia.
W 1/4 l wody po gotowaniu papryki gotować 1o minut pozostałe dodatki,po czym przecedzić i zostawić do wystygnięcia.
Warzywa ułożyć warstwami w słoikach i zalać korzenna zalewą.Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut w temp.75 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak