Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać kolejno ocet, 25 dag cukru pudru, żółtka, maślankę, zmielone orzechy i na samym końcu przygotowaną wcześniej mąkę. Przełożyć na brytfankę i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Ostudzić.

Śmietankę wstawić na około 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w rondelku, odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i również ostudzić. Śmietankę wyjąć, przelać do naczynia i ubijać z 8 dag cukru pudru. Dodać ostudzoną żelatynę i połowę rozpuszczonej czekolady. Starannie wymieszać.

Ciasto przekroić na połowę. Na jedną część wyłożyć ubitą czekoladową śmietankę i przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować pozostałą czekoladą i można posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !