Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócony jabłecznik

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 łyżka
jabłka prażone ok.1/2 kg
palma 100 gram
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 30 gram
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócony jabłecznik

Kroki postępowania

1
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno posmarować masłem i posypać 2 łyżkami cukru. Wyłożyć na to jabłka.
Krok 1 - Odwrócony jabłecznik foto
2
Palmę rozmieszać z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Krok 2 - Odwrócony jabłecznik foto
3
Ciasto wyłożyć na jabłka.
Krok 3 - Odwrócony jabłecznik foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 4 - Odwrócony jabłecznik foto
5
Jak ciasto będzie już upieczone, odpiąć obręcz tortownicy, przyłożyć talerz i wyłożyć na niego ciasto tak, żeby jabłka znalazły się u góry. Wierzch gorącego ciasta posypać dodatkowo cukrem kryształem.
Krok 5 - Odwrócony jabłecznik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.08.2013 07:50
świetny pomysł
agnieszka214 14.05.2013 15:32
fajny pomysł na jabłecznik
Sroczka 01.01.2013 21:49
Bardzo podoba mi się to ciasto. Z chęcią wypróbuję.
Andysz 02.05.2012 08:37
super;))
sunnymood 17.12.2011 10:56
ciekawy:)
Kate131 26.11.2011 10:30
mniam,uwielbiam jabłeczniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak