Sposób przygotowania

Karpia odfiletować lub kupić gotowe filety. Cebulę obrać opłukać pod zimną wodą (będzie mniej szczypać w oczy) posiekać, pomidory pokroić w ćwiartki odkroić zielone środki, ziemniaki pokroić w średniej grubości plasterki, natomiast mąkę wymieszać w śmietanie. Cebulę zeszklić na maśle, zalać 500 ml wody. Dodać pomidory, paprykę, doprawić solą i pieprzem według uznania. Sos gotować 15 minut i przetrzeć przez sitko. W naczyniu z żaroodpornego szkła ułożyć plasterki ziemniaków, na nich rybę, posolić, posypać pieprzem według uznania, następnie zalać wszystko sosem i piec 40 minut. Potem rybę polać śmietaną i zapiekać 10 minut.
Podawać w tym samym naczyniu, dla dekoracji posypać odsączonym groszkiem konserwowym i plasterkami marynowanej marchwi oraz przybrać świeżymi gałązkami koperku i natki pietruszki.

Smacznego!!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !