Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1,25 szklanka
marchewka 2 szklanka
mąka 2 szklanka
jaja 4 sztuka
cukier 1,25 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczka
orzechy 2 garści
sól do smaku 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, np. mikserem. Dodawać stopniowo mąkę i olej (żeby ciasto było zdrowsze daję mąkę pszenną pełnoziarnistą i białą pół na pół), na końcu marchew (2 starte na drobnej tarce szklanki), proszek do pieczenia, sodę, przyprawę (można zastąpić własną kompozycją np. cynamonu, kardamonu), orzechy, migdały, rodzynki (średnio daję 2 garście bakalii, najczęściej migdały przekrojone na pół i rodzynki). Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Zimne ciasto można posmarować polewą:czubata łyżka kakao, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 3 łyżki wody. Składniki połączyć i gotować mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak