Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne kluski z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 1 szt
woda
sól 1 szczypta
mak 1 szklanka
miód 3 łyżki
skórka pomarańczy 1 szt
rodzynki 2 łyżki
orzechy włoskie 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne kluski z makiem

Mak wypłukać, sparzyć wrzątkiem, zemleć w maszynce do mięsa. W rondelku stopić miód, dodać mak i bakalie i smażyć chwilkę. Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować, posypać mąką i zostawić do lekkiego wyschnięcia. Gdy ciasto przeschnie, pokroić jak na łazanki (małe kwadraciki). Ugotować wodę, dodać sól i wrzucić ciasto. Gotować i przecedzić, przelać zimną wodą. Osączyć i wymieszać z masą makową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 07.03.2012 19:26
pycha
Justyna Jussstiii 09.12.2011 16:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak