Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1 szklanka
ziarna pszenicy 1 szklank
cukier puder 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
orzechy włoskie 20 dag
rodzynki 3 łyżki
skórka cytryny 1 szt
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Namoczoną pszenicę ugotować zmieniając kilkakrotnie wodę. Jak będzie miękka, osączyć na sitku. Mak umyć, sparzyć gorącym mlekiem i ugotować powoli na małym ogniu. Następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Pszenicę połączyć ze zmielonym makiem, dodać roztopiony miód, pokrojone drobno orzechy i sparzone rodzynki (im więcej bakalii i miodu - tym kutia lepsza). Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 27.12.2011 11:10
super polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak