Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp wigilijny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 kg
mąka 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżeczki
jaja 2 szt
margaryna 1/2 kostki
sól
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karp wigilijny

Karpia oczyścić, umyć podzielić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Rybę panierować w mące rozkłóconym jaju i w tartej bułce. Margarynę roztopić, podgrzać i smażyć karpia powoli na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Kawałki ryby przełożyć do rondla, na wierzch położyć margarynę i dopiec w piekarniku. Można podawać z frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak