Sposób przygotowania

Mak umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i parzyć na małym ogniu około 30 minut. Spęczniały, odcedzić i zemleć w maszynce 3-4 razy. Zmielony mak zalać zimną przegotowaną wodą wymieszać pól na pól z mlekiem odstawić na 30 minut, po czym odsączyć na sicie. Mleko makowe zlać i odstawić. Do maku wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na kwadraty. Wrzucać na wrzątek osolony i ugotować. Odcedzić i wyłożyć do wazy, zalać gorącym osłodzonym makowym mlekiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !