Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec na cieście francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 30 dag
żółtko jajek 7 szt
woda 3 łyżki
mak 30 dag
cukier puder 30 dag
cukier waniliowy
sok z cytryny 2 szt
skórka cytryny
piana z białek 7 szt

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec na cieście francuskim

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i wodę. Następnie zagniatamy i schładzamy w lodówce do następnego dnia. Parzymy mak i zmielamy w maszynce 2 razy. Kolejno dodajemy cukier puder, cukier waniliowy żółtka i sok z cytryn. Wszytko razem musimy dobrze utrzeć. Pod koniec dodajemy z piany i białek. Wszystko razem mieszamy. Schłodzone ciasto rozdzielamy na 2 części i dobrze rozwałkowywujemy. Blachę przykrywamy folią i natłuszczamy. Pierwszą część ciasta kładziemy na blache wykładamy makiem, kładziemy drugą część ciasta i nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika na 200C około 30 minut. Całość posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak