Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka makaronowa wielloskładnikowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 1 opakowanie
cebula 3 sztuki
kiełbasa szynkowa od uznania
fasolka szparagowa 1 opakowanie
kukurydza w puszce 1 puszka
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
ser 30 dag
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
olej do smażenia
grzyby suszone 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka makaronowa wielloskładnikowa

makaron ugotować al-dente. Cebulę pokroić w pół plasterki , kiełbasę w kostkę. Grzybki (jeśli suszone najpierw sparzyć żeby zmiękły) pokroić w paski.. wszystko razem podsmażyć Fasolkę pokroić na drobniejsze kawałki, kukurydzę odcedzić przepłukać.
Cebulkę z kiełbasą i grzybkami przełożyć do garnka odcedzając olej dodać fasolkę i kukurydzę. poddusić na małym ogniu przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodać makaron podlać troszkę wodą (ja używam tej od moczenia grzybków), lekko doprawić, dusić przez chwile na małym ogniu.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. wyłożyć całość do naczynia żaroodpornego . Jajka rozbić w miseczce dodać mleko i przypraw do smaku zalać tym zapiekankę . posypać startym serem. zapiekać w piecyku nagrzanym do 200stopni przez ok 25miniut( dopóki ser się nie rozpuści).
smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak