Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcze 2 szt
jaja 2 szt
cukier 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Krok 1 - Suflet pomarańczowy foto
2
Żółtka ubijamy dokładnie z cukrem, dodajemy mąkę i dalej miksujemy. Z dokładnie umytych pomarańczy odcinamy \"kapelusiki\" i łyżką wyciągamy cały miąższ, z którego wyciskamy sok. Mniej więcej połowę soku wlewamy do ubitych żółtek z mąką i dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Suflet pomarańczowy foto
3
\"Kokilki\" z pomarańczy napełniamy przygotowaną masą do 3-4 wysokości.
Krok 3 - Suflet pomarańczowy foto
4
Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez 15-20 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 4 - Suflet pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 11.03.2012 11:36
wygląda jak wulkan
Joanna83 15.11.2011 21:18
Fajniutkie :)
teresa18 15.11.2011 19:29
pyszne i pysznie podane
Sroczka 15.11.2011 14:33
jakie pyszności
Beatris 15.11.2011 10:45
Suflety zawsze mnie przerażały. A Twój przepis wydaje się taki prosty. Koniecznie muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak