Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marchewkowiec z orzechami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier drobny 200 gram
olej roślinny 150 gram
marchew 400 gram
orzechy włoskie 250 gram
mąka tortowa 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier puder
białko
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: marchewkowiec z orzechami

1- Ubijam jajka do podwojenia objętości. 2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. 4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam. 5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 20.11.2011 20:40
ciekawy przepis :)
Ewa104 15.11.2011 09:06
Wygląda super. A czy masz może przelicznik, ile w ml ma być oleju? Nie mam wagi a chciałabym upiec .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak