Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z kurczaka 1 litr
szczaw 1 słoik
ziemniaki 2 średnie
jaja 4 szt
smietana 18% 1/4 szklanki
natka pietruszki do dekoracji
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy. Pół ziemniaka kroimy w cienkie talarki, z których foremkami do ciastek wycinamy serduszka, pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.
Krok 1 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
2
Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągamy z wywaru ziemniaczane serduszka, które odkładamy do dekoracji, a do zupy dodajemy słoiczek szczawiu, gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 2 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
3
Zupę dokładnie miksujemy, dodajemy śmietanę (trochę zostawiamy do dekoracji) doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem.
Krok 3 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
4
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Gorącą zupę nalewamy na talerze, układamy na niej ćwiartki jajek oraz ziemniaczane serduszka, którym malujemy usta i oczy ze śmietany. Przybieramy niedbałymi kleksami ze śmietany i odrobiną natki pietruszki.
Krok 4 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 20:34
tą zupę powinno się podziwiać przede wszystkim za dekorację. Bo szczawiówkę każdy zrobi, ale tak podaną tylko Bernadetta. Warto naśladować
Barbara33 25.03.2012 16:01
uwielbiam
stokrotka 15.11.2011 13:42
mniam...
ewasylwia 15.11.2011 12:55
pięknie podana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak