Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka herbaciana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
skórka z połowy cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 1/2 szklanka
mocnej herbaty 1 szklanka
żółtko jajek 3
margaryna 1/2 kostka
cukier 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka herbaciana

Rodzynki zalać herbatą i gotować około 5 min. Następnie odcedzić i osączyć, herbaty nie wylewać. Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do utartej masy, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo zimną herbatę. Na koniec dodać rodzynki i lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min. w 180 ºC. Wystudzoną posypać cukrem pudrem, polać lukrem czy polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 25.02.2012 10:51
fana babka
Adam12 19.11.2011 12:48
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak