Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Guziki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 150 g
cukier puder 70 g
żółtko jajek 1
szczypta soli
mąka 225 g
aromat 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Guziki

Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę; dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Będzie dosyć zbitej konsystencji, ale nie trzeba się tym zrażać, tylko zagniatać dalej. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie. Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175C) i pieczemy do delikatnego zarumienienia. Po ostygnięciu przekładamy ulubionym dżemem lub inną konfiturą. Najsmaczniejsze, gdy trochę nasiąkną i poleżą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 21.01.2012 15:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak