Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1/2 szkl
śmietanka słodka 200 ml
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 6 szt
drożdże 6 dag
masło 10 dag
spirytus 2 łyżki
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
konfitura 15 szkl
sól 1/2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą

Do miski wsypać 2 łyżki cukru pudru, dodać pokruszone drożdże, wlać cieple mleko, wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do rozczynu, dodać mąkę, śmietanę, sól, spirytus, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i wyrobić. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę rozwałkować, powycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć drugim krążkiem, zlepić i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.09.2013 20:49
Uwielbiam takie pączki.
olkaaa 23.08.2013 07:37
bardzo lubię
cooleczka 03.09.2012 20:14
super
Maniek2 10.12.2011 08:48
fajne
Motorek 30.11.2011 09:20
zjadłbym takiego pączka
Iwona51
Iwona51 15.11.2011 08:00
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak