Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito. Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki, pozostawić na 15min. Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, olejek. Wyrabiać ciasto 20min. dolewając po trochu pozostałe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na ok2h. Gdy urośnie, wyjąć na stolnice posypaną mąką, szybko wyrobić i ucinać ciasto po kawałku, rozciągnąć w palcach na placuszki, łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować bułeczki i ułożyć je na posmarowanej masłem blasze. Rozmącić jajo i posmarować nim bułki. piec 15min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !