Sposób przygotowania

W rondlu albo na dużej patelni (ja robię ta teflonowej żeby nic nie przywarło) rozpuścić masło, dolać mleko. Kiedy się zagotuje wrzucić połamane na mniejsze kawałki krówki. Mieszać drewnianą łyżką aż cukierki się rozpuszczą - naczynie musi być na malutkim ogniu. Kiedy masa będzie gładka wsypać ryż i mieszać całość aż masa oklei ziarenka - zestawić z kuchenki. Po ok. 5 min. masa nieco ostygnie, ale będzie jeszcze dość miękka. Ręce płuczę zimną wodą, nabieram porcje ryżu w polewie i lekko ugniatając formuję kulki wielkości małych jajek. Trzeba to robić ostrożnie bo masa jest jeszcze gorąca! Kulki odkładam na pergamin do całkowitego wystudzenia i gotowe! Takie kulki robiła kiedyś moja Mama, można też kupić je na odpustach chociaż pewnie masę robią sami a nie z krówek...cóż, poszłam na łatwiznę :-)))

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    ciekawe,musze wyprobowac!moze to wsryd,ale jeszcze nie robilam
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    sylwia - jaki wstyd?! no coś Ty! ale zrób, polecam, bo są pyszne :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    napewno będą pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    poza tym wyglądają bardzo ładnie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lemon tree

    muszą być pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Co roku na święta je robię.
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Gusia, prosiłam Cię!!! trzymaj się ode mnie z daleka to i ja dam Ci spokój!
  • 5
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Jeszcze nie spotkałam takiej kobiety, żeby jej wszystko przeszkadzało, nawet, pochwały.
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Gusia, Twoje pochwały są nic nie warte bo Ty nie masz pojęcia o gotowaniu! a poza tym nie wypróbowujesz przepisów tylko klepiesz te swoje głupoty dla punktów! więc klep je u kogoś innego, bardzo Cię proszę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, przypomniałas mi, muszę zrobić :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    przeciesz wszyscy znają ryżowe kulki nic specjlnego
  • -1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    magdziorka6morska wszyscy piszą bez błędów a Ty nie.Nic specjalnego, ale wstyd...Jak chcesz komuś dołożyć, rób to ze słownikiem, bo efekt "krytyki" zerowy a Twoja kompromitacja zostaje...
  • -2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Henia, daj spokój miernocie, niech się wyżyje biedactwo
  • -3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pyzuniu, toż ja nikomu nie bronię się wyżywać, ale pod jednym warunkiem: ma być bezbłędne wyżywanie. A jak nie daje rady poprawnie, niech trzyma łapki daleko od klawiatury! :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    gusia1000 zgadzam się z Tobą
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Anonim, a ja w życiu nie spotkałam takiego tchórza, który nawet pod taką zwykłą wypowiedzią wstydziłby się podpisać :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Kulki bardzo fajne, muszę kiedyś zrobić bo nie znałam tego przepisu :) Natomiast poniższe złośliwości pozostawię bez komentarza bo aż żal.
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    e tam, mnie takie pyskówki nie ruszają :)
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    to są szyszki
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    naprawdę ? a ja jednak myślę, że kuli z ryżu i karmelu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !