Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe kulki czyli smak z dzieciństwa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg krówek śmietankowych (uważam, że te z Milanówka są najlepsze) 30
czubate łyżki masła 2
łyzki mleka 3-4
ryż preparowany 120

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe kulki czyli smak z dzieciństwa

W rondlu albo na dużej patelni (ja robię ta teflonowej żeby nic nie przywarło) rozpuścić masło, dolać mleko. Kiedy się zagotuje wrzucić połamane na mniejsze kawałki krówki. Mieszać drewnianą łyżką aż cukierki się rozpuszczą - naczynie musi być na malutkim ogniu. Kiedy masa będzie gładka wsypać ryż i mieszać całość aż masa oklei ziarenka - zestawić z kuchenki. Po ok. 5 min. masa nieco ostygnie, ale będzie jeszcze dość miękka. Ręce płuczę zimną wodą, nabieram porcje ryżu w polewie i lekko ugniatając formuję kulki wielkości małych jajek. Trzeba to robić ostrożnie bo masa jest jeszcze gorąca! Kulki odkładam na pergamin do całkowitego wystudzenia i gotowe! Takie kulki robiła kiedyś moja Mama, można też kupić je na odpustach chociaż pewnie masę robią sami a nie z krówek...cóż, poszłam na łatwiznę :-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 23.12.2013 20:17
naprawdę ? a ja jednak myślę, że kuli z ryżu i karmelu
Smaczna_B 21.12.2013 16:24
to są szyszki
SmacznaPyza 16.06.2013 02:57
e tam, mnie takie pyskówki nie ruszają :)
Klausia 15.06.2013 21:30
Kulki bardzo fajne, muszę kiedyś zrobić bo nie znałam tego przepisu :) Natomiast poniższe złośliwości pozostawię bez komentarza bo aż żal.
SmacznaPyza 11.06.2013 21:17
Anonim, a ja w życiu nie spotkałam takiego tchórza, który nawet pod taką zwykłą wypowiedzią wstydziłby się podpisać :D
10.06.2013 14:36
gusia1000 zgadzam się z Tobą
Henryka2 08.06.2013 18:09
Pyzuniu, toż ja nikomu nie bronię się wyżywać, ale pod jednym warunkiem: ma być bezbłędne wyżywanie. A jak nie daje rady poprawnie, niech trzyma łapki daleko od klawiatury! :)
SmacznaPyza 08.06.2013 13:46
Henia, daj spokój miernocie, niech się wyżyje biedactwo
Henryka2 05.06.2013 18:36
magdziorka6morska wszyscy piszą bez błędów a Ty nie.Nic specjalnego, ale wstyd...Jak chcesz komuś dołożyć, rób to ze słownikiem, bo efekt "krytyki" zerowy a Twoja kompromitacja zostaje...
magdziorka6 27.08.2012 18:37
przeciesz wszyscy znają ryżowe kulki nic specjlnego
Elżbieta17 13.02.2012 10:54
super:)
Grażyna13 15.09.2011 11:39
Oj, przypomniałas mi, muszę zrobić :)
SmacznaPyza 26.12.2010 11:14
Gusia, Twoje pochwały są nic nie warte bo Ty nie masz pojęcia o gotowaniu! a poza tym nie wypróbowujesz przepisów tylko klepiesz te swoje głupoty dla punktów! więc klep je u kogoś innego, bardzo Cię proszę
gusia1000 26.12.2010 00:18
Jeszcze nie spotkałam takiej kobiety, żeby jej wszystko przeszkadzało, nawet, pochwały.
SmacznaPyza 25.12.2010 12:59
Gusia, prosiłam Cię!!! trzymaj się ode mnie z daleka to i ja dam Ci spokój!
gusia1000 25.12.2010 00:07
Co roku na święta je robię.
lemon tree 23.10.2010 21:14
muszą być pyszne :)
hastalavista 23.10.2010 14:48
poza tym wyglądają bardzo ładnie :)
marta0906 20.10.2010 20:00
napewno będą pyszne
SmacznaPyza 29.06.2010 12:03
sylwia - jaki wstyd?! no coś Ty! ale zrób, polecam, bo są pyszne :-)
sylwiachmiel 29.06.2010 10:03
ciekawe,musze wyprobowac!moze to wsryd,ale jeszcze nie robilam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak