Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z warzywami i wołową ligawą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ligawy wołowej 20-25 dag
czosnek 2 średnie ząbki
pieczarki 2 duże
cukinia 20 dag
cebula 1 mała
masło klarowane 2 łyżki
olej do smażenia
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
śmietana 12% 50 ml
ryż 3/4 szklanki suchy
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
ocet winny 1,5 łyżki
olej 4-5 łyżki
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami i wołową ligawą

Kroki postępowania

1
Ocet mieszamy z 4-5 łyżkami oliwy, rozmarynem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ½ łyżeczki pieprzu cayenne. Marynatą zalewamy pokrojone w średnie paski mięso i trzymamy w chłodnym miejscu przez 24 godziny.
Krok 1 - Ryż z warzywami i wołową ligawą foto
2
Po upływie tego czasu smażymy je do miękkości na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Ryż z warzywami i wołową ligawą foto
3
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w średnią kostkę i smażymy razem na łyżce masła klarowanego. Gdy pieczarki trochę zmiękną, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cukinię (oczywiście bez miąższu)
Krok 3 - Ryż z warzywami i wołową ligawą foto
4
oraz podsmażone mięso. Dolewamy śmietanę oraz kilka łyżek wody i dusimy razem do miękkości warzyw.
Krok 4 - Ryż z warzywami i wołową ligawą foto
5
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżeczką curry, odcedzamy, po czym podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Na talerzu układamy wysoką foremkę do wycinania ciasteczek (lub zwykły pierścień do przystawek i deserów) i napełniamy ją podsmażonym ryżem, który polewamy odrobiną sosu z podduszonych z ligawą warzyw. Mięso z warzywami układamy wokół ryżu i dopiero wtedy delikatnie ściągamy foremkę do ciasta.
Krok 5 - Ryż z warzywami i wołową ligawą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jarlin 14.11.2011 18:37
pyszny !
Sroczka 14.11.2011 13:53
ciekawa potrawa
stokrotka 14.11.2011 12:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak