Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ze śledziem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg drożdży 2
szkl. ciepłej wody 1/2
szkl. mąki pszennej 1/2
szkl. mąki gryczanej 1/2
łyżki cukru 2
łyżeczki soli 1/4
cebuli 1/2
mała łyżeczka mielonego cynamonu 1
szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej 2
łyżeczek majonezu (do przybrania) 5
szczypiorek i koperek do dekoracji:
olej słonecznikowy 2 łyżki (do ciasta)
śledzie 2 (solone)
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ze śledziem

Śledzie trzeba dobrze wymoczyć 2 dni wcześniej (przez 12-24h) kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do śledzia, całość zalać olejem tak aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce. Rybę z cebulą odcedzić dokładnie z oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Bliny: drożdże rozmieszać z cukrem, dolać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąki przesiać, dodać żółtka jaj, rozczyn i olej, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok., 30-45 min.. Z białek ubić pianę na sztywno dodając niewielką ilość soli. Wymieszać ją delikatnie z wyrośniętym ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Smażyć nieduże placuszki na patelni smarowanej lekko olejem. Ja nakładam je łyżką (1 czubata na jeden placuszek) i masa powinna lekko, ładnie rozpłynąć się na boki. Można je przewracać kiedy na powierzchni pojawią się wyraźne bąbelki. Gorące bliny smarujemy pastą śledziową, układamy po 3-4 piętrowo. Ozdabiamy z wierzchu kleksem majonezu i posypujemy zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 15.12.2012 09:40
bardzo ciekawe
Barbara33 04.04.2012 10:22
super
jolaxa1 21.02.2011 22:16
mniam
SmacznaPyza 19.01.2011 11:48
Agnieszko, bliny gryczane są bardzo smaczne a ze śledziem to już kwestia gustu - proponuję do spróbowania doprawić cynamonem odrobinę bo nie każdemu taki śledzik smakuje
agnieszka189 19.01.2011 11:34
słyszałam o czymś takim ale jeszcze nie próbowałam, może być bardzo dobre
angelika14 02.01.2011 21:27
pięknie wyglądają nawet przypominają mi racuszki jakie robiła moja mama

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak