Sposób przygotowania

Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, zalewam niewielka ilościa wódki i odstawiam na godzinę do lodówki. Poa, cebule i paprykę kroje i podsmażam na oliwie. Przygotowuję sos: wyciskam sok z 1 pomarańczy, dodaje dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżke sosu sojowego, 3łyżkami octu winnego i 2 łyzki cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję 1 łyżke mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 2 łyżkami wody, może byc więcej wody. Zagotowuję sos. Warzywa wrzucam do sosu Smażę mięso, dolewam wody i delikatnie podduszam. Powinno być kruche i miękkie. Karczek podaje z ryżem, polewam gęsto sosem. Smakowite!
Do dania można również dodać pędy bambusa i inne kolory papryk :)

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    uwielbiam karczek - bardzo fajny przpis na jego przygotowanie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    3trzecia3

    brzmi smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !