Sposób przygotowania

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać aż utworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do nie j jajka, wsypać mąkę i osolić po czym dokładnie wyrobić. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Mięso przepościć przez maszynkę razem z surową cebula, dodać sól , pieprz i margarynę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę układać łyżeczką na rozwałkowane ciasto. Foremką lub szklanką wyciąć pierożki i zlepić dokładnie brzegi. Powierzchnię pierogów posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku aż się ładnie zrumienia. Upieczone pierożki polać roztopionym masłem śmietaną podawać na gorąco.
Jest to jeden z przepisów mojej babci które udało mi się znaleźć w moim zeszyciku sprzed prawie 20 lat.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !