Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masa makowa 400 g
cukier drobny 200 g
masło 200 g
śmietana 30% 150 ml
smietana 18% 50 ml
jajko 7 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku
lukier do dekoracji
brzoskwinie w puszce 3 szt.
twaróg 750 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, 8 dag drobnego cukru, 12 dag masła, ekstrakt waniliowy, śmietanę 18% oraz 2 żółtka (białka pozostawić). Szybko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.

3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do pieczenia o wymiarach 20 na 35 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 10 minut. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1cm.

Masę makową delikatnie połączyć z 2 białkami ubitymi na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczony spód.

Na masie makowej rozłożyć odsączone z syropu i pokrojone na plastry brzoskwinie.

Pozostałe masło utrzeć z 12 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Ser trzykrotnie przemielić. Dodawać porcjami do utartej masy. Połączyć z budyniem, śmietaną 30% i na samym końcu z pianą ubitą z 5 białek. Rozprowadzić równomiernie na masie makowej i brzoskwiniach.

Na wierzchu ułożyć w kratkę paski kruchego ciasta.

Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 130°C i piec kolejne 70 minut.

Po ostudzeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 18.03.2012 11:42
bardzo lubię to ciasto
jolanta19 30.01.2012 19:46
pycha
pawel6 09.12.2011 07:48
Ale ciasto!
Misiek1 01.12.2011 14:50
Pyszne ciacho!
MAR3STA 29.11.2011 09:43
rewelacyjnie wyszedł i na pewno był przepyszny;)
Nina7 27.11.2011 20:22
Super ciacho!
aguus 20.11.2011 14:28
Pyszniutki!
iziona 14.11.2011 08:37
Wygląda bosko, cudnie i nie wiem jak jeszcze :)
agnieszka214 14.11.2011 08:32
apetyczne mniam
Monika111 14.11.2011 08:07
wygląda bosko! :)
Norgiusz 14.11.2011 07:32
fajny przepis
Gosia40 14.11.2011 00:08
Pyszniutkie ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak