Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 4 sztuki
szpinak 20 dag
ser feta 20 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
śmietana 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogowe koperty ze szpinakiem i serem

Mąkę i jajka zagniatamy na ciasto, jak na makaron. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.Jeśli za rzadkie, podsypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 15 minut aby \"odpoczęło\". Przygotowujemy farsz. W rondelku rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego ser. Mieszamy aby składniki się połączyły. Doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową . Odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy porwane w rękach listki bazylii. Czekamy aż ostygnie. Ciasto makaronowe wałkujemy, lub robimy płaty w maszynce do makaronu. Kroimy na kwadraty o boku 4-5 cm. Kładziemy na każdy odrobinę farszu. Zlepiamy tak, aby wyszły trójkątne pierożki, których końce następnie łączymy na kształt kopertek. Gotujemy nasze koperty w osolonej wodzie około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka172 17.11.2012 18:32
uwielbiam takie połączenia
IKrakowianka 13.01.2012 11:48
bardzo dobre pierożki
ziutula
ziutula 21.11.2011 19:47
do pierożków barszczyk mam i szklaneczkę dla Ciebie też...
Renia1 16.11.2011 14:46
szpinak + feta :) i like it!
Ewa6274879 14.11.2011 08:21
Pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak