Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron własnej roboty

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dkg
jajko 2-3 szt
woda 6-8 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: makaron własnej roboty

siekamy nożem mąkę z jajkami i w wodą oraz szczyptą soli.Wyrabiamy lśniące ciasto.dzielimy je na 3 części.każdą część wałkuj od środka aż płat ciasta stanie sie cieniutki,pokrój go wzdłuż na pasy o szer 5-7 cm,ułóż je jeden na drugim.złożone płaty krój w cienkie nitki i rozrzucaj je na podsypanej mąką stolnicy.Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem,gotuj,odcedz.makaron najlepiej od razu zalej zupą i podawaj.Jeśli chcesz go przechować na pózniej skrop go olejem i wymieszaj lub przelej zimną wodą nie sklei się

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2012 09:47
pycha
jolanta19 15.11.2011 18:54
też sama robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak