Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka rodzynkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 25 dag
cukier 25 dag
rodzynki 12 dag
jajko 4 szt
rum 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka rodzynkowa

Masło ucieramy z cukrem a gdy uzyskamy jednolitą, puszystą masę nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku. Porcjami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, rum, cynamon i gałkę muszkatołową. Rodzynki opłukujemy, odsączamy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Formę do babki natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 80 min w temp. 175 stopni C. Po upieczeniu lukrujemy lub pudrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 14.11.2011 15:32
wow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak