Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa z ryżu po turecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
cukier 2 szkl
masło stopione 1/2 szkl
cukier 2 szkl
woda 3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa z ryżu po turecku

1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 13.11.2011 10:16
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak