Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik pleśniowy z kruszonką.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 200 gram
cukier 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
jaja 6 sztuk
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1,5 kg
Cynamon mielony Prymat 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik pleśniowy z kruszonką.

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito. Masło kroimy w kostkę i rzucamy w mąkę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wbijamy oddzielone żółtka. Ugniatamy aż uzyskamy plastyczną zbitą, ale kruchą masę. Dzielimy na dwie części jedna ma być dwa razy większa od drugiej. Ciasto należny schłodzić 10 minut w zamrażalniku.
Krok 1 - Jabłecznik pleśniowy z kruszonką. foto
2
Blachę wysmarowaną tłuszczem. Wyciągamy większą część ciasta i oblepiamy nią blachę. Robimy widelcem nakłucia.
Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i podduszamy około 5 minut z cynamonem.
Bez nadmiaru soku układamy jabłka na cieście.
Krok 2 - Jabłecznik pleśniowy z kruszonką. foto
3
Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z cukrem pudrem. Powinna powstać puszysta lekka masa. Wylewamy masę na jabłka.
Krok 3 - Jabłecznik pleśniowy z kruszonką. foto
4
Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na pianę. Pieczemy ciasto około 25-30 minut w 160 stopniach. Smacznego!
Krok 4 - Jabłecznik pleśniowy z kruszonką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.12.2011 09:48
cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak