Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krewetki masala

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbki czosnku 2 szt
olej słonecznikowy 2 łyżki
mielona kolendra 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
obrane ugotowane krewetki 400 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
świeża kolendra 1 mały pęczek
imbir świeży 5 cm
cebula 1 szt
kurkuma 2 łyżeczki
śmietana 200 kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: krewetki masala

Cebulę,czosnek,imbir obrać i drobno posiekać.Olej słonecznikowy rozgrzać w patelni o grubym dnie.Zeszklić cebulę i czosnek.Dodać imbir ,mieloną kolendrę,kminek i kurkumę.Podsmażać 1-2 minuty aż z przypraw uwolni się aromat.Wrzucić krewetki na patelnię i dolać śmietankę kokosową.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Doprowadzić mieszaninę do wrzenia,a następnie zmniejszyć ogień i dusić 2-3 min.Kolendrę posiekać,odłożyć kilka gałązek do przybrania.Wylać mieszaninę z krewetkami na talerz i posypać siekana kolendrą.Zrobić to w ostatniej chwili aby zachowała smak.Przybrać gałązkami i podawać.Serwujemy z ugotowanym na parze ryżem basmati albo długoziarnistym lub plackami naan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak