Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gęsie gotowane 1 kg
marchewki 5
pietruszki 2
pieczarki 10
por 1
jajko 4
cebule 3
masło roślinne 3 łyzki
wątróbki 30 dag
żołądki 20 dag
słonina 40 dag
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku

Kroki postępowania

1
Por, marchewki, korzeń pietruszki i słoninę zalewamy wodą i gotujemy razem przez 1 godzinę. W osobny naczyniu gotujemy do miękkości wątróbki i żołądki. Cebule kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
Krok 1 - Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku foto
2
Mięso z gęsi, ugotowane warzywa, słoninę, wątróbki z żołądkami oraz przesmażoną cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. (Mięso z gęsi jest wcześniej ugotowane – także wcześniej możemy zrobić na nim rosół, obrać z kości i wykorzystać do pasztetu).
Krok 2 - Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku foto
3
Do zmielonych składników wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, majerankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi wg własnego uznania. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, a następnie przekładamy do waskiej formy.
Krok 3 - Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku foto
4
Pieczarki lekko obgotowujemy w wodzie (ok 5 minut), następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy przez środek farsz, robiąc dziurki do włożenia pieczarek. Pieczarki wkładamy do otworów kapeluszem do góry, a następnie wyjętym farszem przykrywamy grzybki i wszystko równamy.
Krok 4 - Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku foto
5
Pasztet pieczemy ok 1h i 20 minut w temp 180*. Wyjmujemy i kroimy dopiero gdy jest całkiem zimny
Krok 5 - Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 17:57
super te wtopione pieczarki się prezentują. Szkoda, że zrobiłaś zdjęć tej gęsiny
elzbietar64 03.04.2012 20:35
nie ma jak taki domowy pasztet
anemon 03.01.2012 10:36
Podoba mi sie Twój pomysł z pieczarkami.
Maniek2 02.01.2012 12:50
pycha
ziutula
ziutula 13.11.2011 08:47
a na tym gęsim rosole zrobię zupę z brukwii....
ziutula
ziutula 13.11.2011 08:44
pasztet domowy to jest to!!!
Magdalena67 12.11.2011 23:25
Też mi się podoba
stokrotka 12.11.2011 23:16
smaczny
Katarzyna/kate1980 12.11.2011 21:41
superowy
Katarzyna/kate1980 12.11.2011 21:41
superowy
Agnieszka_B 12.11.2011 20:49
Uwielbiam pasztet \"domowej roboty\". Z dodatkiem pieczarki musi być znakomity:)
Ewa6274879 12.11.2011 20:25
na pewno bardzo smaczny :) ostatnio \"chodzi za mną\" jakiś pasztet, więc może ten...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak