Sposób przygotowania

Biszkopty zemleć w maszynce lub rozdrobnić w malakserze. Kawę zalać 2 łyżkami ciepłej wody, ostudzić, wlać do niego alkohol (wysoko procentowy, koniak, brandy, wódka lub likiery - kawowy lub amaretto). Zalać kawą z alkoholem rozkruszone biszkopty i zostawić na ok. 10-15 minut.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem - dość szybko, by się zbyt mocno nie upłynnił i następnie dodać go do biszkoptów - dobrze wymieszać, najlepiej ręcznie, gdyż zrobi się bardzo gęsta masa i mikser może nie chcieć tego wymieszać. Taką gotową, jednolitą masę należy następnie formować w rękach w kulki trochę mniejsze niż orzech włoski. Na tacce wysypać kakao i obtaczać w nim kulki. Można także obtaczać w proszku z orzechów lub w drobnych wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przepis na ok. 25 kulek

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !