Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe utłuc bardzo dokładnie. Ostudzić. Nastepnie ziemniaki wyłożyć na stolnicę formujująć wianuszek. Do środka wlewamy 2 białka jajek, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i zarabiamy szybko ciasto. Gdy będzie już pulchne dzielimy je na kilka części i kolejno na posypanej mąką stolnicy formujemy wałki i lekko je spłaszczamy. Następnie kroimy je po skosie nożem w małe kluseczki. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Mozna do wody dodać odrobinę oleju żeby sie kopytka nie sklejały. Gotujemy pod przykryciem aż kopytka wypłyną na powierzchnię i wtedy po paru minutach wyjmujemy jedną i sprawdzamy czy jest już ugotowana. Jeżeli tak to wyjmujemy kopytka z garnka i wrzucamy do gorącej wody i odcedzamy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    smaki mojej babci
  • 1
    original
    Opublikowano

    fasola

    pychota
  • 3
    original
    Opublikowano

    M-W

    uwielbiam odsmażane
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię kopytka
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    pyszne
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    bardzo dobra potrwa która może być na pare dni więc oszczędność czasu też jest
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    takie odsmażane są pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Milena87

    z sosikiem najlepsze:D
  • 2
    original
    Opublikowano

    meg1984

    ja lubię z bułka tartą

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !