Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogale

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
masa makowa
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogale

Ciasto:
20 dkg margaryny
30 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
100 ml mleka
2 dag drożdży
szczypta soli
masa makowa:
1 szklanka maku
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki posiekanych orzechów
aromat migdałowy
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
10 dag polewy czekoladowej
Wykonanie:
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i zostawić na noc po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody, następnie skręcić przez maszynkę ze specjalnym sitkiem do maku minimum dwa razy. Masło ucieramy z miodem i cukrem dodając małymi porcjami mak do utartego maku dodajemy, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, kilka kropli aromatu migdałowego i pianę ubitą z 2 białek, ostrożnie wszystko mieszamy.Gdyby okazało się,że masa jest luźna dodać troszkę kaszki mannej. Ciasto: Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny. Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 min Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1cm, pociąć na trójkąty na których umieścić porcję masy makowej, zwinąć rogale i ułożyć na natłuszczonych blaszkach. żółtka 2 jajek wymieszać z mlekiem i posmarować tym rogale. Piec do 25 min w temp. 180-190st. Po upieczeniu przestudzić i posmarować rozpuszczoną polewą. Można też przed pieczeniem posypać orzechami i migdałami i już po upieczeniu nie smarować polewą. Można tez przed pieczeniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.05.2012 15:07
fajne
joanna43 27.04.2012 09:54
zjadłabym z chęcią , Mega apetyczny
czekoladka_m 13.02.2012 13:18
Ale fantastyczny pomysł!!Ja tez poproszę jednego:)
Ewa104 12.11.2011 11:41
Zjadłabym takiego wypasionego rogala z posypką, bez polewy.Uwielbiam takie.
sylwia / sytofala 11.11.2011 22:22
oj zabrałabym jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak