Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solianka, czyli zupa wiejska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe z udźca 15 dag
mocno uwędzona kiełbasa 5 dag
cebula 2 szt
ogórek konserwowy 1 szt
koncentrat pomidorowy 10 dag
czosnek 6 ząbków
cytryna 1 szt
masło 10 dag
kwaśna śmietana 4 łyżki
rosół wołowy 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
oliwki 20 szt
ogórki 2 szt
mięso wieprzowe 15 (np. schab)

Przepis i sposób przygotowania na: Solianka, czyli zupa wiejska

Mięsa umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Podsmażyć na oleju wraz z obraną i posiekaną cebulą. Osobno przesmażyć kiełbasę też pokrojoną w paseczki. Mięsa i wędlinę włożyć do garnka, wlać 8 szklanek zimnej wody, dodać koski rosołowe i gotować 20 minut. Koncentrat pomidorowy podsmażyć na połowie masła i dodać do zupy wraz z czosnkiem, winem, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Gotować 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na pozostałym maśle, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić, aż zmiękną. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 5 minut. Cytrynę obrać, oczyścić z albedo i bardzo drobno pokroić. Do każdego talerza włożyć kilka oliwek, trochę cytryny oraz 1 łyżkę śmietany i wlewać zupę.

Podawać z ciemnym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 08.05.2011 18:23
dziwne połączenie składników...
gosia561 29.04.2011 13:04
trochę dużo roboty przy tym, chyba na wsi maja dużo wolnego czasu
Anna141
Anna141 03.04.2011 09:22
bardzo interesujące
szajba2 23.01.2011 15:00
ciekawa ta zupa
Barbara55 06.09.2010 14:15
jak na zupę to trochę pracochłonne
Małgorzata113 26.06.2010 20:35
Ciekae jaki smak jest tej zuoy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak