Przepis i sposób przygotowania na: Lazania
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
Nadzienie mięsne:
1/2 kg. mielonego mięsa
2 średnie cebule
sos do spaghetti
2-3 zabki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia)
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. Tak aby lekko zmiękł ale żeby się nie posklejał.
Do garnka wkładamy mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy przez ok 10 min. Robimy sos i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wlewamy resztę mleka. Doprawiamy
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wkładamy 3 płaty makaronu, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne i starty ser, ponownie makaron itd. Na wierzchu powinien być ser, można posypać bazylią i oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w temp 180 stopniach. Można podawać z dodatkiem świeżej sałaty lodowej, pomidora i zielonego ogórka.