Sposób przygotowania

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz

Nadzienie mięsne:
1/2 kg. mielonego mięsa
2 średnie cebule
sos do spaghetti
2-3 zabki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia)

Makaron gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. Tak aby lekko zmiękł ale żeby się nie posklejał.
Do garnka wkładamy mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy przez ok 10 min. Robimy sos i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wlewamy resztę mleka. Doprawiamy
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wkładamy 3 płaty makaronu, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne i starty ser, ponownie makaron itd. Na wierzchu powinien być ser, można posypać bazylią i oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w temp 180 stopniach. Można podawać z dodatkiem świeżej sałaty lodowej, pomidora i zielonego ogórka.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    Fajne danie, które każdy lubi.
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    o tak, bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    o tak, bardzo smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    mniam
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Uwielbiam to danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszna jest taka lazania
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna138

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    uwielbiam takie jedzonko
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    smaczne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !