Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z białek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szkl
mąka pszenna 3 szkl
olej 1 szkl
cukier 1,5 szkl
mleko 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 50 gr
jabłko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z białek

Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać letnie mleko, olej-wymieszać. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia- dodawać stopniowo do białek cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki wymieszane w pół łyżce mąki. Wylać połowę ciasta do formy ułożyć jabłka ,dodać resztę ciasta.Piec w 160 st około 30 min do suchego patyczka.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

23.12.2013 20:42
Fajny przepis na pewno go wypróbuje
Grazyna0211 23.05.2013 09:46
super przepis można wykorzystać białka które nie raz zostają po pieczeniu innych ciast
Motorek 02.05.2013 07:58
smaczna babeczka
ben-ka 27.11.2012 09:02
wspaniały przepis u mnie też białka się marnują......
Aneta41 19.11.2012 17:43
wygląda bardzo smacznie:)
jeta72 11.09.2012 10:28
pyszna :-)
alaaa 05.03.2012 11:45
mam silikonową formę w kształcie róży,kupiłam w lidlu
Krystyna32 05.03.2012 08:55
extra
caralajna 05.01.2012 09:53
ale ładna! jak osiągnąć ten efekt na górze??
SyMiki 15.12.2011 19:46
muszę wypróbować
Mati13 25.11.2011 21:17
dobry przepis
alaaa 23.11.2011 12:17
ja właśnie też miałam białka po pączkach ,,,
misia53 22.11.2011 22:30
ala z nieba mi spadlaś ....właśnie z pączków została mi cała szklanka białek...
matii6 19.11.2011 19:30
nareszcie mam przepis na wykorzystanie nadmiaru białek,super
stokrotka 11.11.2011 20:21
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak