Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
czosnek 20 ząbki
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z czosnkiem

Kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawą ziołową do kurczaka Prymat i odstawić na 30 minut.

Następnie włożyć do brytfanny, obsypać niedobranymi ząbkami czosnku, wlać wino, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po 45 minutach kurczaka odkryć, a po 1 godzinie wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami z wody lub z tostami z bułki posmarowanymi pieczonym czosnkiem oraz sałatką sezonową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 23.01.2011 14:59
kurczak byłby zadowolony
Babciagramolka 24.12.2010 08:33
Cxzosnkowy kurczaczek podlany winem - coś fanmtastycznego
Zoso 04.10.2010 20:07
Kurczak w winie to coś nowego, musi być smaczny :)
Barbara55 05.09.2010 13:55
kurczaka lubimy i często robimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak