Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa z wołowiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rostbef 25 dag
cebula 1/2 średnia
cebula czerwona 1/2 średnia
papryka czerwona 1/2 średnia
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej do smażenia
masło klarowane 1 łyżka
marchew 2 nieduża
ziemniaki 2 średnie
por 1 szt
wywar warzywny 3-4 szklanki
kukurydza 2 łyżki
kucharek meksykański
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa z wołowiną

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w drobną kostkę i przesmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia lekko solimy, przekładamy (bez oleju, który pozostał nam ze smażenia) do średniego garnka.
Krok 1 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
2
Obie cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, a paprykę w cienkie paski o długości około 2,5-3 cm i przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Krok 2 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
3
Gdy warzywa będą już rumiane, dodajemy pomidory z puszki, lekko solimy i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty,
Krok 3 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
4
a następnie przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy wywar i zagotowujemy.
Krok 4 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
5
Ziemniaki i marchew obieramy ze skórki, płuczemy. Nożykiem do dekoracji warzyw i owoców, na całej długości marchwi, wycinamy rowki i następnie kroimy ją w talarki.
Krok 5 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
6
Ziemniaki kroimy w dosyć dużą kostkę, dodajemy do pozostałych składników i gotujemy razem na średnim ogniu .
Krok 6 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
7
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora o długości około 4-5 cm i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Krok 7 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto
8
Doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem meksykańskim. Dekorujemy marchewkowymi kwiatkami, kukurydzą oraz talarkami białej części pora. Z liści pora możemy natomiast wyciąć cienkie paseczki, które posłużą nam za łodyżki kwiatków.
Krok 8 - Zupa gulaszowa z wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 17:40
znakomicie opisany przepis. Czytam go już któryś raz i czuję się jakbym tą zupkę miał przed sobą :o)
IKrakowianka 05.02.2012 21:21
jak zwykle idealnie podana :)
pacpaw 11.11.2011 14:07
na pewno do zrobienia
Mysiunia 11.11.2011 12:45
piękna ta zupka! mam ochotę na taka:)
Jarlin 11.11.2011 11:57
Bardzo apetyczna ta zupka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak