Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wędzony

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

peklosoli 40 g
woda 1 litr
boczek 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wędzony

Peklosól rozpuścić w 1 litrze wody, nastrzyknąć mięso, wstawić na 2 dni do lodówki i tak przygotowany boczek uwędzić w ciepłym dymie, gotową wędlinę schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 25.12.2011 09:13
mniam mniam mniam
mic 18.12.2011 13:35
boczek bym zjadł, sam wędzę:)
mic 18.12.2011 13:35
boczek bym zjadł, sam wędzę:)
kamyk 28.11.2011 08:30
wędzony boczek jest nawet smaczny
kamyk 28.11.2011 08:30
wędzony boczek jest nawet smaczny
M-W 17.11.2011 20:46
super
gottrina 17.11.2011 14:03
uwielbiam boczek
Reda 16.11.2011 20:03
super przepis
Mysiunia 11.11.2011 12:35
mam wędzarkę i wiem, że powinna być to temperatura ok 60 stopni, drzewo tylko i wyłącznie owocowe, w ostateczności bukowe. Czas wędzenia takiego boczku to ok2h + ewentualne zaparzanie. Uważam, że aby przepis był wartościowy to informacje te powinny się znaleźć w opisie przygotowania. Tak osoby nie zaznajomione w temacie na pewno z niego nie skorzystają. Pozdrawiam!
LuKaSz4761 11.11.2011 08:42
Jeżeli nie masz wędzarni to niestety nie będziesz wiedziała, robi się to na dymie drzewnym, jest wędzenie zimne i gorące.
Mysiunia 10.11.2011 21:31
a tak wgl co to znaczy \'ciepły dym\'? kiedykolwiek wędziłes? jeśli tak to powinieneś o tym wiedzieć i napisać w opisie przygotowania, bo jeśli ktoś będzie robił pierwszy raz to może całe mięso popsuć
Mysiunia 10.11.2011 21:29
czyżby w książce kucharskiej były teraz przepisy na boczki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak