Sposób przygotowania

Peklosól rozpuścić w 1 litrze wody, nastrzyknąć mięso, wstawić na 2 dni do lodówki i tak przygotowany boczek uwędzić w ciepłym dymie, gotową wędlinę schłodzić.

Komentarze

  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    czyżby w książce kucharskiej były teraz przepisy na boczki?
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    a tak wgl co to znaczy \'ciepły dym\'? kiedykolwiek wędziłes? jeśli tak to powinieneś o tym wiedzieć i napisać w opisie przygotowania, bo jeśli ktoś będzie robił pierwszy raz to może całe mięso popsuć
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    Jeżeli nie masz wędzarni to niestety nie będziesz wiedziała, robi się to na dymie drzewnym, jest wędzenie zimne i gorące.
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    mam wędzarkę i wiem, że powinna być to temperatura ok 60 stopni, drzewo tylko i wyłącznie owocowe, w ostateczności bukowe. Czas wędzenia takiego boczku to ok2h + ewentualne zaparzanie. Uważam, że aby przepis był wartościowy to informacje te powinny się znaleźć w opisie przygotowania. Tak osoby nie zaznajomione w temacie na pewno z niego nie skorzystają. Pozdrawiam!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Reda

    super przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    gottrina

    uwielbiam boczek
  • 2
    original
    Opublikowano

    M-W

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    wędzony boczek jest nawet smaczny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    wędzony boczek jest nawet smaczny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    boczek bym zjadł, sam wędzę:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    boczek bym zjadł, sam wędzę:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !